A mustgáz veszélyeire hívják fel a figyelmet

Szeptember a szüret időszaka, sok pincében már forr a must Heves vármegye borvidékein is. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. A must erjedésekor felszabaduló szén-dioxid halálos veszélyt jelenthet. A balesetek megelőzése érdekében gondoskodni kell a pincék megfelelő szellőzéséről és érdemes gázérzékelő riasztóberendezést is felszerelni. A mustgázzal kapcsolatos balesetek megelőzése érdekében a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság felkészítő gyakorlatot szervez egy egri pincészetben szeptember 10-én, szerdán. A gyakorlat keretében a borospincékben történő beavatkozások sajátosságairól tartanak tájékoztatást, a gyakorlat során a tűzoltók egy veszélyes gázzal telített helyiségből történő mentést mutatnak be. A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók felkészüljenek az ilyen jellegű beavatkozásokra, ismereteiket felelevenítsék és ha hasonló helyzetben kérik segítségüket, gyorsan és szakszerűen tudjanak beavatkozni, hiszen akár néhány perc is életet menthet.