Vissza a hírekhez


    
    Elkészült a megye gazdasági évkönyve

Elkészült szeptemberre Heves megye gazdasági évkönyve a Heves Megyei Önkormányzat részére a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) jóvoltából. A kamara honlapján is elérhető kiadványt kedden mutatták be sajtótájékoztatón. A tanulmány szerint növekvő beruházások, domináns és erősödő exportorientált feldolgozóipari termelés, bővülő kereskedelem, idegenforgalom jellemzi a megye gazdaságát. A fő kihívás: ezen folyamatokhoz biztosítani a kvalifikált munkaerőt. Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke elmondta, a gazdasági folyamatok 2013 óta emelkedő tendenciát mutatnak a megyében is, némely mutatóban az országos átlagnál lendületesebben. – írja a heol. 

Kifejtette, Heves ipari megyévé vált. A megyei GDP 24 százalékát a kereskedelem, a szolgáltatás és a közlekedés állítja elő, míg 15 százaléka származik az energiaiparból és a kohászatból. A megyei termékek jelentős részét exportálják, ebben meghatározóak a külföldi tulajdonú cégek, amelyeknek egyre több magyar tulajdonú megyei beszállítójuk van. Az elnök szerint tavaly az egy főre jutó beruházási értékben megyénk a negyedik volt 584 ezer forinttal. Ez az országos átlagot is meghaladta, s az egy főre jutó ipari termelésben – 4,4 millió forint – is hatodik volt a megyék között. Ám az összesített gazdasági teljesítmény elmarad az országos átlagtól, ugyanis továbbra is az Eger–Gyöngyös–Hatvan gazdasági tengely fejlődik, az ettől északra és délre eső területek, főleg az infrastrukturális hiányosságok miatt, lassan lépnek előre.

 

 MTI Hírfelhasználó


 

 

 


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu
A weboldal tulajdonosa a Starbox Média Kft. (3300 Eger, Trinitárius út 1.)