Vissza a hírekhez


    
    A zsenik közöttünk járnak…

 

…ez jutott eszembe arról az ifjú hölgyről, akivel a minap készítettem interjút egy olyan elismerés kapcsán, ami kétséget kizáróan az utóbbi idő egyik legnagyobb egri kötődésű elismerése, főként, ami a fiatal generációt illeti.

A most érettségiző Novák Blanka, a Dobó István Gimnázium diákja kapta meg ugyanis a héten a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalának főtámogatásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az M5 csatornával közösen tavaly meghirdetett Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny első díját két másik elsődíjas kutatási téma mellett.

Blanka egészen elképesztő módon, ilyen fiatalon az ún. Lycium barbarum (hétköznapi nevén goji bogyó) fiziológiai hatásainak vizsgálatáról szóló pályázatával nyűgözte le a zsűrit.

- Ebből készítettem saját metódus alapján egy kivonatot, amelyet teszteltem különböző patogén baktériumtörzsekre. A bakteriológiai tesztek azt mutatták, hogy ez a kivonat rendkívül hatásos egy rezisztens szuperbaktérium, a Pseudomonas aeruginosa ellen. A szuperbaktériumokról azt kell tudni, hogy nagyon ellenállóak, tehát a mai antibiotikumos kezelés a Pseudomonas esetében nem elegendő és új módszereket kell találni. Az Amerikai Járványügyi Központ is olyan adatokat közölt, ami szerint 2050-re a mostani 700 ezerről 10 millióra fog emelkedni a szuperbaktériumok okozta halálesetek száma. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az antibiotikumok utáni korszak küszöbén állunk – fejti ki az immár három éve zajló kutatása lényegét Novák Blanka.

Feltárása a bélflóránk alkotóira pozitív hatással van, hiszen Blanka letesztelte a Lycium barbarum oldatot a jótékony hatású baktériumokra, vagyis a probiotikus mikróbákra is, amelyek egy igen intenzív szaporodási rátát mutattak az oldat környezetében, tehát segítségével megőrizhetők a bélflóra jótékony baktériumai is. Ezt az eredményt leírni is elképesztő dolog.

Novák Blanka kutatásának eredményeképpen egy gyógyszer hatású készítmény elérése a cél, jelenleg abban a fázisban tart a fiatal munkája, hogy mi is váltja ki tulajdonképpen a fent leírt módon tapasztalható antibakteriális hatást.

Amikor ilyen koponyával beszélget az ember, joggal merülhet fel bárkiben, hogy „te jó ég, ő fogja megmenteni a világot!”, így nem maradhatott el a kérdésem, milyen területen képzeli el jövőjét?

- Egyetemi tanár szeretnék lenni, biológiát és kémiát szeretnék oktatni és emellé párosítani a kutatást, hiszen nagy vágyam, hogy az akkorra megszerzett tudást és tapasztalatot átadjam a következő generációnak. Most elkezdtem angolul vlogoni és megyek Dublinba, Stockholmba, célom, hogy megmutassam a fiataloknak, hogy miről is szól ez a kutatás és inspirációt adjak nekik – meséli lelkesen az ifjú kutató.

Blanka ugyanis az innovációs pályázat elnyerésével együtt lehetőséget kapott bizonyítani az európai fiatal tudósok dublini döntőjében, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke bejelentette, hogy az innovációs szövetség Novák Blankát delegálja az idei Nobel-díj átadási ünnepségre, hogy képviselje a magyar fiatalokat. Emellett 1300 svéd fiatal előtt adhatja elő Blanka a kutatását a Stockholmi Világkonferencián, amelyet egy vacsora is követ a svéd királyi családdal és a friss Nobel-díjasokkal. Ezen az eseményen az egész világon összesen 17 fiatal kutató vehet részt.

Nem semmi…Hajrá Blanka!

 

 

Magyar Gina

 

 MTI Hírfelhasználó


 

 

 


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu
A weboldal tulajdonosa a Starbox Média Kft. (3300 Eger, Trinitárius út 1.)