Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont és az Eszterházy Károly Egyetem
A két szervezet közötti kapcsolat nem új keletű, hiszen egy 2017-ben elnyert, sikeres uniós pályázat megvalósításában konzorciumi partnerként munkálkodnak együtt a szakemberek.
A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága – Szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása" című projekt célja egy olyan központ megvalósítása, amely nemcsak az egri és az észak-magyarországi borvidékek, hanem a teljes hazai szőlő-bor ágazat fejlődési irányát és lehetőségeit is meghatározhatja. Feladatai többek közt az ágazati kutatás-fejlesztés, a szaktanácsadás, a kapcsolódó oktatás és képzés bemeneti követelményeinek meghatározása, illetve a nemzetközi szintű ágazati kapcsolatépítés és a kutatási-képzési hálózat megerősítése.
A most megkötött együttműködési megállapodás – a szőlészet-borászat magas fokú minőségi fejlesztése mellett – további közös, innovációs és fejlesztési tevékenységek, valamint szolgáltatások kialakítására, mezőgazdasági területen további közös pályázatok megvalósítására irányul. A tervek szerint az MTA Agrártudományi Kutatóközpont növényvédő, biológus szakmérnökei igény szerint óraadóként adják át tudásukat az egyetem hallgatóinak, ezzel is népszerűsítve a kutatói életpályát.
|