Nemzetközi Gasztronómiai Napot tartottak Gyöngyösön a Károly Róbert Campuson. Az eseményen az iskola külföldi hallgatói mutatják be nemzeti ételeiket, melyek közül a legjobbat végül egy szakmai zsűri is díjazza. A Global Cooking Day az Esterházy Károly Egyetem saját kezdeményezése, amelyet már évek óta a gyöngyösi Campuson rendeznek meg. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a diákokat a konyhaművészet segítségével. A Campus főigazgatója, Dr. Bujdosó Zoltán elmondta, ez az esemény már nem csak a főzésről szól, hiszen a diákok, tradicionális kultúrájukat a zenével és a tánccal is ki szokták fejezni. – Pár éve úgy döntöttünk, hogy olyan rendezvényt szervezünk, ahol a nemzetközi hallgatók bemutatják a népek konyháit, elkészítik saját ételeiket és ezeket az ételeket megkóstoltatják a többiekkel. Bemutatják a saját kultúrájukat, ez kezdetben az étkezéssel indult, de mára ez egy kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát – mondta el dr. Bujdosó Zoltán főigazgató. A diákoknak nagy kedvence ez az esemény, hiszen részben az ő kezdeményezésük hatására szervezték meg az első ilyen alkalmat. Abban mégis egyetértenek, hogy a sok érdekes program mellett a jó közösség miatt élvezik ezt annyira minden évben – és ezt a Jordániából érkezett Omar Qasem is így gondolja. – Természetesen, ez nem csak az énekről, zenéről vagy az ételekről, szól, hanem arról, hogy ez a sok külföldi diák együtt van, egy közösséget alkot, és mindannyian megismerjük egymást. Ez nagyszerű. Én magam már 2 éve itt vagyok Magyarországon, de még most is meg tudok lepődni, milyen sokfajta nép van, és azoknak milyen különböző a kultúrájuk – magyarázta. Számos ország képviseltette magát az eseménye, Európából például Oroszország és Portugália, Ázsiából Mongólia, Kambodzsa és Jordánia, Afrikából pedig Ghána.
|