Vissza a hírekhez


    
    Genfben bemutatkozott a Jeep e-volution

A Jeep® ezúttal is nagy meglepetéssel készült a Genfi Nemzetközi Autószalonra. 

 

Miután 2018-ban új globális értékesítési rekordot állított fel, a Jeep a 2019-es évet is olyan forradalommal indítja, amely hű marad a márka közel nyolcvan éve változatlan fő értékeihez. A Jeep mindig is úttörő hozzáállását bizonyította, folyamatosan új szegmenseket és új technológiákat létrehozva: a legenda 1941-ben az első 4x4-es járművel, Willys-Overland modellel kezdődött, amelyet 1946-ban a Willys Wagon követett, amely tulajdonképpen a mai SUV, azaz Sport Utility Vechicle modellek elődjének tekinthető. A márka legendás terepalkalmassága azóta is fogalom szerte a világon. A kényelem, a vezethetőség és a kapcsolódási lehetőségek azóta sokat fejlődtek, a Jeep SUV modellek terepképességével együtt.

A márka új plug-in hibrid (PHEV) modelljeinek bevezetésével ismét fontos lépést tesz a környezet hatékonyabb védelme és a teljes tulajdonlási költségek csökkentése felé. A Jeep szabadidőjárművek páratlan műszaki felépítésével teljesen integrált, kompromisszumoktól mentes hibrid megoldás a Jeep Renegade és Jeep Compass modellekhez egyaránt elérhető, és a létező legfejlettebb környezetbarát technológiák alkalmazásával még kiválóbb képességekkel vértezi fel ezeket az utolérhetetlen szabadságot nyújtó járműveket. 

 

Új Renegade és Compass PHEV: teljesítmény és hatótávolság

A Jeep genfi standjának sztárjai, az új plug-in hibrid modellek akkumulátora külső áramforrásról is feltölthető, így nagyobb mennyiségű elektromos energia tárolására alkalmas. Ennek köszönhetően nagyobb teljesítményű villanymotort építettek be, ami hozzávetőlegesen 50 kilométeres elektromos hatótávolságot, valamint 130 km/óra körüli elektromos végsebességet jelent a Renegade és a Compass modellek esetében egyaránt. 

 

A hajtáslánc elektromos eleme az új 1,3 literes benzines turbómotorral együttműködve takarékosabb üzemmódot és nagyobb motorteljesítményt eredményez. A Renegade rendszerteljesítménye a 190-240 LE közötti tartományban esik, ami kiváló közúti menetdinamikát eredményez: a modell álló helyzetből 7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. Habár a homologizáció még hátravan, hasonló értéket ígér az első plug-in hibrid Compass is, amely egyben minden idők leggyorsabb Compass kivitele lesz. A Compass esetében a belső égésű motor és a villanymotor együttműködése szintén akár 240 LE teljesítményt eredményez. 

 

Ezeken túlmenően az új, plug-in hibrid hajtású Jeep szabadidőjárművek élvezetesebben is vezethetők, köszönhetően dinamikusabb gyorsítóképességüknek és gyors gázreakciójuknak. Emellett mindkét modell rendkívül csendes és tiszta üzemű, CO2-kibocsátásuk 50 g/km alatt marad. 

 

Mindenekelőtt azonban a részben elektromos hajtáslánc bevezetésével a Jeep modellek még kiválóbb terepképességekre tettek szert, hála a villanymotor nagyobb forgatónyomatékának, valamint rendkívül precíz szabályozhatóságának, ami különösen elinduláskor, illetve nagyon rövid áttételt követelő, nehéz terepen közlekedve jelent előnyt. 

 

Az elektromos összkerékhajtási technológiának (eAWD) köszönhetően a hátsó tengelyt nem kardántengely, hanem külön erre a célra szolgáló villanymotor hajtja meg. A két tengely így teljesen különválasztható egymástól, azaz a rájuk jutó forgatónyomaték egymástól függetlenül, hatékonyabban szabályozható, mint ahogy egy mechanikus rendszerrel lehetséges volna. 

 

A Renegade és Compass PHEV modellek egyedi műszeregységet és infotainment képernyőt is kaptak, amelyekről a mindennapi hibrid közlekedésre vonatkozó adatok is leolvashatók. 

 

A Jeep márka nem fordított hátat akadályokat nem ismerő szellemiségének, ugyanakkor folyamatos evolúciója révén továbbfejlődik, és alapvető értékeit: a szabadságot, a hitelességet, a kalandvágyat és a szenvedélyt megőrizve emeli új szintre szabadidőjárműveit.  A márka nem csupán választ ad napjaink kihívására, de új mércét is állít. A plug-in hibrid Jeep Renegade és Jeep Compass modellek takarékossággal ötvözik a vezetési élményt, így az ügyfelek most először a természet hangjait is élvezhetik, miközben maximális biztonságban leküzdik a legkeményebb terepakadályokat.
 

 

 MTI Hírfelhasználó


 

 

 


Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.telefonszám: (+36 1 457 7100), honlap: www.nmhh.hu
A weboldal tulajdonosa a Starbox Média Kft. (3300 Eger, Trinitárius út 1.)